Zdravá lehká letní jídla: Celerové lodičky plněné ricottou, krůtí šunkou a vlašskými ořechy
Celerové lodičky plněné ricottou, krůtí šunkou a vlašskými ořechy
Ricotta je sýrem barvy sněhových vloček s chutí připomínající čerstvé mléko jen s nepatrnou stopou po kyselosti. Vyrábí se ze syrovátky z kravského nebo ovčího mléka, jež při výrobě běžných sýrů zůstává stranou coby vedlejší produkt. Jméno tohoto sýra je zároveň popisem jeho výroby, ri-cotta totiž znamená znovu zahřát, což odkazuje na skutečnost, že ricotta vzniká opětovným zahříváním mléčné syrovátky.
Suroviny pro 6 osob:
2 až 3 zelené řapíky celeru řapíkatého
150 g ricotty
100 g krůtí šunky
2 lžíce vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
sůl a čerstvě mletý pepř
12 snítek čerstvé petrželky na ozdobení
Postup:
Řapíky celeru očistíme a nakrájíme na 4 cm dlouhé špalíčky. Krůtí šunku nakrájíme na drobné kousky. Do misky dáme ricottu, krůtí šunku, vlašské ořechy, osolíme a opepříme a důkladně promícháme. Směsí naplníme celerové lodičky a dáme je vychladit do lednice. Ozdobíme snítkami čerstvé petrželky a podáváme.
Zdroj: Veronika Zemanová - Gurmánské jednohubky, nakladatelství Grada
- Odpovědět
Pošli odkaz