Nadbytek bílkoviny ve stravě
Některé patří k základním živinám, jež si tělo není schopno vyrobit a musí je získat ze stravy. Nedostatek bílkovin má za následek zakrnění růstu a výrazné narušení schopnosti sebeléčby. V naší společnosti však nedostatek bílkovin prakticky neexistuje. Místo toho konzumuje většina lidí bílkovin příliš mnoho. I to může zdraví nepříznivě ovlivnit. Mnoho z nás získává bílkoviny z pochybných zdrojů.
Většina lidí bílkoviny získává ze živočišné stravy: masa, drůbeže, ryb, mléka a mléčných výrobků. Mezi rostlinné zdroje patří luštěniny, obiloviny a některé ořechy. Důležitým rozdílem mezi živočišnými a rostlinnými zdroji je to, že rostlinné jsou méně koncentrované. Bílkoviny v luštěninách jsou například rozředěny jedlými škroby a nestravitelnými vlákninami, takže porce bílkovin získaných z rostlinného zdroje odpovídající porci živočišné stravy musí být mnohem větší.
Pokud jíte více bílkovin, než vaše tělo na vytváření a nápravu tkání potřebuje, použije je organismus místo toho jako zdroj energie, jako palivo. Ale bílkoviny nejsou pro tělo palivem ideálním. Molekuly bílkovin jsou velké a složité a jejich zažívání a metabolismus tudíž vyžadují více práce než zažívání a metabolismus cukrů a tuků. Bílkoviny jsou proto palivem méně efektivním. Poměr práce k energii není tak výhodný jako u jiných živin.
Praktickým následkem toho je, že když jíte stravu s vysokým obsahem bílkovin, zažívací ústrojí musí hodně pracovat a pro léčení bývá k dispozici méně energie.
Bílkoviny jako palivo přinášejí ještě jeden problém: nespalují se čistě. Cukry a tuky, skládající se pouze z uhlíku, vodíku a kyslíku, se spalují na kysličník uhličitý a vodu. Bílkoviny obsahují dusík, který se v procesu metabolismu odbourává na vysoce toxické dusíkaté zbytky. Břemeno toho jak se s nimi vypořádat nesou játra, jež je zpracují na močovinu, jednoduchou sloučeninu, která je také vysoce toxická. Ledviny pak musí převzít úkol eliminace močoviny. Svazování funkce jater a ledvin tímto způsobem snižuje přínos těchto orgánů pro léčebný systém těla. Dusíkaté odpadní produkty metabolismu bílkovin mohou navíc také dráždit imunitní systém a zvyšovat riziko alergií a autoimunitních problémů, představujících narušení obranyschopnosti těla. To všechno jsou důvody, proč je lepší příliš mnoho bílkovin nekonzumovat. Chceme dát tělu dostatek energie pro růst, udržování a nápravu, ale ne tolik, aby se stala významným zdrojem metabolické energie.
Kdy je bílkovin příliš mnoho? K uspokojení minimálních požadavků průměrného dospělého člověka stačí pozoruhodně malé množství - asi šedesát gramů bílkovinné stravy denně. Hodně lidí v naší společnosti jí v každém jídle mnohem víc. Sto dvacet gramů je jistě víc než dost. Obecně: pokud sníte jedno bílkovinné jídlo denně - tedy jídlo s hlavním chodem upraveným z masa, drůbeže, ryb, vajíček nebo tofu - bude to asi dost. Snažte se ostatní jídla připravovat z cukrů a zeleniny:
smažená zelenina s rýží, řekněme, nebo těstoviny se zeleninou nebo salát a chleba. Snížením množství bílkovin se uvolní energie, zažívacímu systému a zvlášť játrům a ledvinám se ušetří práce navíc a imunitní systém se chrání před podrážděním.
zdroj: Andrew Weil, M.D. - Spontánní vyléčení
Komentáře
Co dodat...
snídaně: 4-6 párků
svačina: 2 paštiky
oběd: 1 celé kuře
večeře: 2 řízky
na dojezení 1/2 šišky salámu
To by bylo nadbytek bílkoviny.
Nedávno mi známá odkázala na článek nějakého Dr. autor vipadá jako mnich nebo křovák který upozorňval na velké množství vílkoviny 120g prý stačí. To je 2 masa nebo 10 vajec.
Ahoj, četl jsem Vaši diskuzi na snížení váhy. Mám něco vyzkoušeno a dalších cca 100 lidí v ČR. Technologie z Holandska, která je na světe přes 7 let a dělá divy v Německu, Holandsku, Rakousku a u nás taky. Já sám jsme za 42 dnů zahodil z 88Kg na 78Kg (1.9.2005) dnes mám 78,4 - 79,8Kg. Manželka z 60Kg na 54Kg a dnes má 52Kg. Známí který začal 4.1.2006 z 114Kg má dnes 97Kg a chce jít na na 82Kg. Bez JOJO. Nejde o Herbalife. Když Vás to bude zajímat. Tak napište odkud jste není to na mail ani na telefon. Jde o systém stravování, potr. doplňků, atd...... Pomohu Vás s tím začít a budu Vám radit. Pošlu Vám základní informace: mail: disc"wo.cz pepa1
Kdo má tedy pravdu???
Děkuji za odpověd předem
A pokud tělo nemá signál z mozku, že potřebuje natlačit bílkoviny do svalů, tak jsou na nic.
A proto tělo musí hlavně dostatek pořadných sacharidů.
V každý posilovně slyšíte jezte jenom bílkoviny, ale je to blbost.
Svalnatý můžete být i s normálním příjmem bílkovin.
.Diky moc je to pro mě důležitý.
Množství bílkovin, abych jich nebylo moc, to si musí hlídat lidi s onemocněním ledvin. Ti mají svoji horní hranici, kterou stanoví lékař. Jinak nadbytek bílkovin není tím, co by obecně ohrožovalo naši populaci. Hrozí spíš nadbytek tuků, jejich nevhodná skladba, nedostatek zeleniny, ten výčet by byl asi dosti dlouhý. Vyšší množství bílkovin většině lidí naopak prospěje.
Doporucuje se okolo 1g/kg hmotnosti (max.2g) - prebytecne mnozstvi bilkovin skodi ledvinam, takze vseho s mirou, ne vsechny prijate bilkoviny organismus potrebuje a telo si je nedokaze schovat do zasoby a ledviny je musi slozite vyloucit, takze aby jste nebyli do budoucna nekteri z vas adepti na dialyzu!!!
- Odpovědět
Pošli odkaz