Zdravé recepty (nejen) pro 50+
Ke svačině postačí kousek ovoce nebo mléčný výrobek.
Oběd by měl zahrnovat zeleninu, maso, rybu, luštěniny, sýr nebo jiný zdroj bílkovin a menší porci přílohy. Výborné jsou i syté polévky, např. luštěninové. Mohou být i sladká jídla, ale opět nezapomínejte na bílkoviny. Příkladem vhodného sladkého pokrmu je žemlovka s jablky a tvarohem, palačinky opékané na sucho s tvarohem a ovocem nebo jahelník. Pokud uvaříte větší porci, přebytky zamrazte.
Večeře může být jednoduchá, např. chléb a rybí pomazánka, zeleninové rizoto se sýrem a zeleninou, dušená zelenina zapečená se sýrem, brambory “na loupačku“ s kefírem apod.
Vhodná snídaně
Černý chléb se sýrem Cottage
- Chléb černý (70 g) 504 kJ
- Sýr Cottage (120 g) 524 kJ
- Rajče (50 g) 52 kJ
- Bazalka
- Celkem: 1 080 kJ
Postup: Chléb namažeme sýrem, obložíme nakrájeným rajčetem a posypeme nasekanou bazalkou.
Vhodná svačina
Žitný chléb s tvarohovou pomazánkou
- Žitný chléb 1 plátek 540 kJ
- Tvaroh měkký (100 g) 460 kJ
- Cibulka, sladká paprika, sůl, pepř, lžíce sekané pažitky
- Celkem 1 000 kJ
Postup: Tvaroh rozmícháme s cibulkou, solí, kořením a pažitkou. Chléb opečeme v toustovači. Podáváme obložené se zeleninou.
Vhodný oběd
Drůbeží játra s rýží a zeleninovým salátem
- Játra drůbeží (130 g) 637 kJ
- Rýže natural (50 g) 705 kJ
- Olej (15 g) 555 kJ
- Omáčka sójová (10 ml) 58 kJ
- Mouka (10 g) 140 kJ
- Zelenina (200 g) 170 kJ
- Celkem 2 265 kJ
Postup: Játra opereme, očistíme, nakrájíme na kousky a opečeme na oleji. Podlijeme trochou vody a dusíme do změknutí. Zahustíme moukou a dochutíme solí, pepřem a sójovou omáčkou. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.
Vhodná večeře
Pestrý zeleninový salát s uzeným tuňákem
- Chléb černý (90 g) 648 kJ
- Tuňák uzený (100 g) 946 kJ
- Salát hlávkový (200 g) 150 kJ
- Grapefruit (100 g) 172 kJ
- 1 lžíce dressingu 204 kJ
- Olivy (5 ks) 84 kJ
- Celkem: 2 204 kJ
Postup: Salát opereme a natrháme na kousky. Poklademe kousky tuňáka, grapefruitu a ozdobíme nasekanými kousky oliv a dressingem.
Více receptů, inspiraci na vaření a výživové hodnoty potravin najdete na www.ZijZdrave.cz
Komentáře
Specielně fekálie se vyvezou v noci.
http://www.svet-zdravi.cz/recepty
Dneska budu dělat na večeři karbanátky z červené čočky, ještě jsem to nikdy nedělala, tak jsem zvědává :)
- Odpovědět
Pošli odkaz