Reklama

Operace trhliny v konečníku

Katka (Po, 1. 6. 2009 - 06:06)

Mony dík, just fakt neznám.

Petro, já jsem čípky používala celá léta, vždycky po stolici, po umytí mastičku a čípek. Nějak jsem měla pocit, že to pomáhá hojení (ale stejně se to bez operace nezahojilo) a hlavně, že to líp klouzalo ven.
Jinak hned po operaci v nemocnici jsem si čípek nedávala, mě ta dírka bolela, tak jsem se jí docela bála dotknout.
První stolici jsem tam měla ve čtvrtek (v úterý operace) a to byla teda věc. Oni mi dávali tu lactulozu, takže to nebylo tuhý, ale stejně. Při další to bolelo taky, ale míň a míň a míň.
A proč nechceš epidurál(spinální blok)? Mně říkala anestezioložka, že po probuzení to účinkuje ještě asi 6 hodin a tak se lépe překoná ta nejbolestivější doba po operaci. Mě operovali asi v 11, a tak do 17-18 hodin jsem necítila vůbec nic. V noci to byla teda chuťka, ale dali mi tabletu. A prý po probuzení z narkozy, což je hned po operaci to příšerně bolí, tak nevím. Ale takto mi to řekli, možná že ti udělají tak, aby tě to po probuzení tolik nebolelo. Ale je fakt, že po spinálu nesmíš zvedat ani hlavu (jinak příšerně bolí). Já ležela jak kláda a nebolela.

Petra (Ne, 31. 5. 2009 - 16:05)

Mony, krvácení nemám, jen mě to bolí při stolici, ted ji mám spíš průjmovou ale i tak při tom zatlačení a pak jak to jde ven, tak je to takové nepříjemné, mažu každý den, ale pořád to tam cítím, mám pocit že ten konečník cítím celý den. nebolí mě to na jednom místě, spíše celá ta dírka je taková divná..když si třeba myju ten zadek, a ty půlky chci jakoby roztáhnout, tak mě to bolí, je to takové hodně citlivé, ale myslím že svůj podíl má na tom ta operace toho výrůstku. no uvidím.. snad to ted pomůže. nechci už ale epidurál, budu chtít celkovou narkózu.

Mony (Ne, 31. 5. 2009 - 14:05)

Kači to je firma,ty to neznáš?Je to švýcarská firma,www.just.cz-tady máš stáhnuté o tom oleji:Jeden z nejlepších jedlých olejů na světě vyniká vysokým obsahem vícenásobně nenasycených mastných kyselin. Čistě přírodní výrobek se připravuje ze světlice barvířské metodou takzvaného prvního lisování za studena. Své znamenité vlastnosti si uchová zejména bez tepelné úpravy, a proto se ideálně hodí do nejrůznějších salátů či studených pokrmů. 1 lžička čistého oleje denně nalačno prospěje vašemu zdraví, neboť sníží hladinu cholesterolu v krvi (v kombinaci s artyčoky a vlákninou), preventivně působí proti tvorbě krevních sraženin a aterosklerózy, odlehčuje při zácpě, při vysokém krevním tlaku a cukrovce, podporuje činnost jater, žlučníku a slinivky v kombinaci s artyčoky, prospívá nehtům a vlasům. Olej je tekutější než jiné oleje, nemá žádnou příchuť ani nedráždí trávicí trakt a je lehce stravitelný, avšak tepelná úprava ruší jeho blahodárné účinky.

Petro,a ty máš pořád bolesti,či krvácení?Já tu trhlinu cítím,někdy jak jdu na záchod jen na malou a zatlačím,tak mě trošku píchne i v konečníku,ale jinak nemám problémy,stolice je zatím o.k,mám fakt pocit,že jak to promašťuji zevnitř,tak je to lepší,a samozřejmě mazaní před,a asi je dobré to střídat,já teď doužuvám ten bodlákový olej,pak zase dám kůru s aloe...

vili (Ne, 31. 5. 2009 - 13:05)

Návod jak na hemoroidy máte na této adrese : http://www.mrtva-ziva-voda.er.cz
Stačí použít mrtvou vodu.

Petra (So, 30. 5. 2009 - 20:05)

jojo Mony, chodím k Orhalmimu, bude mě operovat. je takový jemný, nebolí mě to vyšetření u něho. jen když k němu jdu tak mě pořád posílá na operaci. říká že je nejlepší to dát pryč. že konzervativní léčba ani ta dilatace mi to nespraví. tak to ted ještě risknu, a pak už ale na operaci nejdu. taky si myslím že ta kůžička je tam hodně slabá a jak mi vlastně odstranoval ten vnější výrůstek, tak se mi ty trhliny udělali hned po te operaci jak jsem šla na velkou. je pravda že jsem nebyla moc měkkce, a jak ta kůžička se natahuje a je citlivá po te ráně, tak si myslím že je to hned. takže pokud to člověku nějak extra nevadí a nebolí ty vnější hemeroidy, tak bych to nechala tak a na operaci s tím nešla. mám ten konečník pořád takový stažený, ty trhliny tam cítím vlastně pořád, i když jdu měkkce.Gabi, ty nutridrinky určitě přibalím, díky za radu. Kači a dávala sis po operaci čípek? já vlastně nikdy ne, tak ted ho zkusím.

Katka (So, 30. 5. 2009 - 19:05)

Petro, před operací nemá vůbec cenu dilatovat. Oni ti prdýlku roztáhnou a ten stah povolí. Hlídat stravu po operaci určitě jo. Na tu dilatací po operaci se radši zeptej, ale myslím, že tím nic nepokazíš. Jenom samozřejmě zezačátku tím nejtenčím. A s tím čípkem to půjde snadněji.

Mony, pořád to nechápu, just je prodejce? Nebo bylina nebo co vlastně? :-)

Gabča (So, 30. 5. 2009 - 17:05)

Ahojky,
péťo - toje mi teda líto, že už musíš po třetí na operaci to asi není nic moc a hlavně si myslím, že každý větší zásah tam dole není úplně ono, protože je to nevratné a právě jsem i někde četla, proč například se moc neoperují ty vnější hemeroidy, že prý ta kůžička na konečníku je hodně jemná a slabá a tím jak se tam něco vyřízne a znovu sešije tak to pak pne no prostě je jí tam také málo....ale uvidíš třeba se ti konečně uleví a budeš mít pokoj..a nechceš taky zkusit ještě jiného doktora..no jinak co ti můžu stoprocentně doporučit sebou do nemocnice a na ty začátky po operaci jsou ty nutridrinky s vlákninou..je to tekutá strava, která se dává lidem , kteří nemohou jíst tuhé věsi jsou to taková pitíčka, které ti jedno vydá jako za normálníjedno jídlo - já to měla po operaci se zuby když jsem nemohla jíst a to to bylo hodně měkké - no je to prostě tekutá strava a teď si dávám jako doplněk stravy jeden denně a stolice taky měkká.. takže si sebou nějaké přibal do nemocnice a nebudeš závislá na jejich jídle a hlavně měkkost 100 pro zaručena..
U mě jinak už dobré poté ligaci ve středu ta bolest byla jen jeden den naštěstí tak ted to někdy odpadne a třeba bude líp...
Pa

Mony (So, 30. 5. 2009 - 17:05)

Kačko,just má myslím jen jeden olej,je to bodlákový olej,a je úplně bez chuti,takže ho polkneš a nic necítíš,ten olivový je fajn,ale kolikrát mi zůstal v puse a nešlo mi to polknout.
Holky z té moravy je nás tu hoodně:-))Petro chodíš k Olhalmimu,co?Já se k němu chystala asi 3x,byla jsem objednana a pokaždé mě to vše nějak přešlo že jsem nešla,ale takly nic hmatem nepoznám,mám pocit že je to celé hrbolaté,myslím že tam na tom místě mám hrbolek určitě,a ten jak pojím blbé oříšky,tak mi to škrábne a zase krev....nemusí být zácpa,ani na ní netrpím,ale je to tam prostě slabé a lehko to praskne.Jinak holky taky na kontorle mi doktor řekl že tam nic není,nebo že je to zhojená fisura,takže nevím,asi se jim do našich zadků nechce pořádně koukat:-))
kači,zkus to,budem pořád zkoušet,viď?:-))

Petra (So, 30. 5. 2009 - 13:05)

ahojky,
Jaro, no právě těch bolestí po operaci se bojím, protože jsem je měla minule dost velké. jsem vděčná za každou radu. snad mě pustí brzo domů, protože ta strava v nemocnici + černý čaj, mi na měkkosti stolice moc nepřidá, vemu si tam obyč. vodu.
Kači, jsem z Ostravy, chodím k proktologovi do Vítkovické nemocnice. dr. je příjemný, jen už k němu jdu na operaci po 3, tak nevím, asi mám k těm trhlinám sklony. strážný výčnělek mám taky. myslím že může být jak vevnitř tak zevně, já tam mám už tolik hrbolků, že si tam sama ani nic nepoznám :-) byla jsem ted v bylinkářství a tam mi poradili mast z konopí, že je hodně hojivá, tak ji zkusím no...hlavně si musím hned po operaci dávat bacha na stravu. Kači myslíš že po te operaci, kdybych začala za par dní dilatovat, že to pomůže? i třeba před operací zkusím ještě dilatovat. a zkusím před prvním hovínkem dát čípek, třeba to půjde snadněji. no kdo ví.. tak zatím pa :)a díky.

misa (So, 30. 5. 2009 - 11:05)

ahoj... jsem tady dřív psala, měla jsem jít s trhinkou na botox, ale zrovna jsem onemocněla a ted mi to nevychazi, protoze bydlim daleko, ta ¨k jsem zkusila pana doktora Stracha ve Slavkově, byl na mě moc hodný a provedl sklerotizaci, nevíte někdo co to je?:) ja se ho v tom stresu ani nezeptala:) taky by mě ješte zajimalo jestli ten strazny hrbolek co se dela u trhilny je viditelny nebo jestli je vevnitr...nevim no..nikdy drov se se tam neprohlizela a ted nejak tapu:-D dik:)

Katka (Pá, 29. 5. 2009 - 19:05)

Věrko, o kryodestrukci nevím vůbec nic. Co se týká délky neschopenky, tak koukni 2-3 stránky dozadu, popisuju to tam a i další tam píšou, jak dlouho byli doma.
Petro moc držím palečky. Já osobně jsem moc ráda, že jsem na tom byla. To před tím nebyl život. Alespoň u mě.
Jak se historie měří před Kristem a po Kristu, tak já měřím před a po operaci. Neříkám, že se to nevrací, že se nemusíš hlídat už navždy, že to máš navždy vyřešené - to určitě ne. Ale už se můžu bez breku, potu, krve a (většinou i bez bolesti) krásně vysmolit :-))))))

Jara (Pá, 29. 5. 2009 - 09:05)

čau Petro, operace se vůbec nemusíš bát, ale jak píšeš v příspěvku potom doma zajistit aby jsi pamatovala na dodržování jak pitného režimu tak i odlechčené stravy spíše ze začátku tekutou (polévky) jogurty, mléko, ovovce jinak tě čekají při stolici veliké bolesti...cus.

verka (Čt, 28. 5. 2009 - 23:05)

Ahoj vsichni, uz pred casem jsem se tu snazila nacerpat rozumy a ted nastalo to, ceho jsem se obavala - operace. Mam chronickou trhlinku, nejak porad doufam, ze se to konzerv.lecbou upravi, kdyz nemam bolesti ani problemy se stolici, ale asi holt ne... Mate zkusenosti s kryodestrukci? Boli to? Pomohlo to? Jak dlouho jste pak byly na neschopence? Co nejake necekane nasledky potom? diky

Katka (Čt, 28. 5. 2009 - 20:05)

Petro, můj proktolog mě poslal na kolonoskopii až 9 měsíců po operaci. Říkal, že ten konečník musí být dokonale zahojen. Ale šla jsem spíš preventivně. Naštěstí vše dobré. Ale možná kdyby bylo u někoho nějaké podezření, tak by se nečekalo a možná by se k tomu přistoupilo dřív, co já vím.
Kdybys byla z Moravy, tak ti poradím doktora, u kterého to vůbec nebolí, protože na chvíli uspí (není to narkoza).

Petra (Čt, 28. 5. 2009 - 11:05)

Kači, a ty jsi byla na kolonoskopii před nebo až po operaci? uvažuju že bych si ji nechala někde udělat ještě než půjdu na tu operaci.., mohla jsem se zeptat dr. ale zapomněla.

Petra (Čt, 28. 5. 2009 - 10:05)

ahoj všem, tak mám po kontrole a očekávání se splnilo, 3.7. mám operaci. beru si 14 dovolenou,pevně doufám že to bude stačit. ach jo.. tak snad do třetice všeho dobrého, co nadělám. mám tam 2 trhliny, pak výčnělek - něj. polyp nebo co.. a něj.hypertrofickou papilu, už mi je záhadou že se to pořád tak vrací. tak pročtu něj. rady, hlavně aby byla po operaci měkká stolice, toho se bojím nejvíc. tak zatím pa a držte se!!

Gabča (St, 27. 5. 2009 - 19:05)

Ahoj holky,
no tak já byla zrovna dneska na třetí ligaci hemeroidu a teda napotřetí do dost bolí a dost teda..ty první dvě byli úplně v pohodě a když jsem šla na ten poslední tak to bolí že se už jen těším aby bylo ráno a bolest ustoupila..no doktor říkal, že je to pokaždé jiné...JInak dneska se taky do mě nemohl dostat až napodruhé ..a právě jsem to taky s ním řešila,ale on mi řekl, že tam žádná trhlina není , že je to celkem dobré..ale holky já mám taky každý den bolesti hlavně předtím než se ten konečník otevře a běda když je to trošku větší tak to hned rupe..ale on tvrdí že tam nic není..takže pro Gabiku taky tak.. no byla jsem jen u něj,ale je pravda , že před lety jsem byla v německu taky a taky mi řekl, že trhlina není.. myslím, že to může být ten případ prostě to po mastičkách a čípkách ustoupí a oni nic nevidí..jinak nevím.. vím , že moje trhlina není nějak chronická na jednom místě pořád spíš opakovaně menší na různých místech ..tak je to asi tím.. s tím není co dělat io jsem se ho ptala jestli mám dilatovat a on řekl, že ne tak nevím.. jinak mu důvěřuji je moc fajn..ale je fakt, že bez obtíží nejsem..
No a k té dovolené řeším to také už od lonska kdy to začalo to jsme byli s přítelem až ve Francii u Atlantiku autem asi 20 hod a tam v kempu no nějak jsem to přežila..protože jsme tam byli sami a před přítelem se v ničem nestydím..ale ted např. bych chtěla jet na týden s lidma z tai chi na cvičení máme zájezd ale ta představa společné záchody umývárky a nemožnost vybrat si jídlo tak to mi vážně představuje stres aasi radši nepojedu..musela bych si vzít všechny své ingredience a je to prostě že ty lidi znám,ale ne uplně ale zase nejsou uplně cizí že by mi to bylo zcela jedno..ach jo takže nevím co s dovolenou je to opruz co holky,když máme stres z dovolené místo toho abychom se těšili ...pa

Gabika (St, 27. 5. 2009 - 18:05)

Ahoj holky, jsem vam a (predevsim Katce) tak vdecna za tuto diskuzi. Necely rok se potykam s onemi problemy (trhlinka s kombinaci s hemorody - dle meho usudku).Zhorsuje se to a me jima des pred dovolenymi.Mam dve male deti a urvat na sebe chvili klidu na zapoleni se stolici nad misou je dvojity stres. Ale nejvice me desi, ze jsem byla na 3 proktologiich (na jedne hned chteli delat ligaturi nebo lepe plastiku sverace (mam uvolneny tonus z klestoveho porodu). Sla jsem si pro druhy nazor na jinou prokto a tam nevideli nic a ted potreti zase nic. Nechapu to, mam strasne bolesti a krvaceni a je to presne ono, co popisujete. Nemuzete prosim doporucit nejakeho proktologa? Respektive,je mozne, ze po zaleceni cipky, detralexem, masti proktolog nic nevidel?? Desim se, dalsiho vysetreni, neb posledne se do me dostaval trocha silou (neslo povolit sverac) a ted se mi jeste prihorsilo...Dekuji za jakykoli podnet a podporu.

Hanuli (St, 27. 5. 2009 - 15:05)

mám problém a jediní vy mě asi pochopíte,rodina chce jet na dovolenou do Chortvatska.Bere mě hrůza jet autobusem třeba 15hodin i víc a představa společných záchodů a sprch.Už se vidím,jak se zataženým zadkem se producíruju do sprch.Od února se neutírám toaletním papírem,ale rovnou osprchuju zadek a nemám vůbec chuť zkoušet,co by na to trhlina,kdybych používala toaleťák.Nebo myslíte,že bych to v pohodě přežila?

Petra (St, 27. 5. 2009 - 11:05)

no já byla na nemocenské 4 týdny ale v práci to byl docela problém. I když jsem byla ráda že jsem doma. zítra mám kontrolu a mám takové tušení, že mě zase něco čeká, tak více než 2 týdny by z toho v práci nadšeni nebyli. U mě je to složité, protože si musím hledat za sebe nástup.. šéf tohle bohužel moc neřeší.. takže se musela ozvat moje kolegyně. ale doufám že těch 14 dní stačí. nechci na druhou stranu něco zanedbat..ale i když jsem ted byla doma 4 týdny, tak pooperační stav byl blbý...musím to dát nějak dopořádku. je mi totiž dokonce trochu hůř než před operací. to ta trhlina... před operací nebyla a ted tam je a cítím ji. olivový olej jsem taky užívala, musela jsem to hned zapít, ale šlo mi to polknout, ale hned na to něj. čaj..:-)

Reklama

Přidat komentář