Reklama

Operace trhliny v konečníku

rosa (Čt, 17. 7. 2008 - 09:07)

Dobrý den,
dnes jsem se podívala na tuto diskusi, kde si lidé píší svoje poznatky s hemoroidy a fisurami. Já bych se chtěla zeptat jestli má někdo zkušenosti s odstranění hemeroidů nechirurgickými metodami a to metodu Barronovy ligace, podvázání hemoroidu speciálním kroužkem nebo fotokoagulaci infračerveným světlem (měkký laser) a jestli se někdo léčil a jak byl spokojen v PROCTO CLINIC tj. nestátní zdravotnické zařízení, kde si pacient všechno hradí sám

Katka (Út, 15. 7. 2008 - 17:07)

Ja taky, odjakživa mám při menzes zácpu. Dřív jsem to neřešila (rozervaný konečník), dnes to taky řeším lactulosou, protože psyllium nestačí.
Ale ono obecně při menstruaci je stolice trochu problémová, máš to tam dole všechno překrvený, víc krvácí trhliny a hemeroidy. No prostě pošušňáníčko.

Mony (Út, 15. 7. 2008 - 11:07)

Gabčo,já to má taky tak,s menstruací mám menší zácpu,proto,před menstruací si dávám pozor co jím,a i tak si na večer hodím laktulozu.

Gabča (Po, 14. 7. 2008 - 21:07)

Ahoj holky,
chci tady znovu nakousnout téma o kterém se už psalo,ale pořád mi to nějak nejde do hlavy. Byla jsem teď moc ráda, moje trhlina se začínala pomalu hojit, nepříjemné pálení bylo již jen chvilku po bobku,ale to jsem se naučila překonat koupelí místo sprchou. Přišla jsem na to že mi mnohem víc od těch nepříjemných pocitů po.. pomáhá si napustit trochu vody do vany a na chvíli si do ní sednout, u mě to zabírá mnohem víc než sprcha. No ale teď to zase přišlo s menstruací- tuhé bobky a bolesti jsou zpět..Jsem teď z toho zase pěkně smutná,ale nevím určitě jsem nejedla nic jiného než předtím, to si dávám pozor, ale vždy s tou menstruací se to zase zhorší a jde to nanovo...nevíte někdo proč to tak je...

trhlinka (Po, 14. 7. 2008 - 08:07)

Řitní trhlina/ Fissura ani/

Ia. Definice
Jde o bolestivý vřetenovitý defekt anodermu v distální části řitního kanálu,podélně orientovaný,který je charakteristický náhle nastupující silnou bolestí při defekaci,někdy i krvácením.
Ib. Epidemiologie
Výskyt v kterémkoliv věku s maximální frekvencí ve 3. - 4. deceniu,bez zřetelné predilekce pohlaví.
Ic. Podstata strukturálních a funkčních změn
Etiologie anální fisury není stále plně objasněna.Připouští se multifaktoriální vznik jako přepětí anodermu v oslabeném místě zadního obvodu řitního kanálu při tuhé stolici,zánět vycházející z análních krypt,přepětí svěračů při porodu i tromboflebitida hemoroidálních žilních plexů.Klíčový význam má však vnitřní svěrač! Angiograficky je prokázáno chybění větví dolní rektální tepny a nižší četnost kapilár v subanodermálním prostoru ve vnitřním svěrači v oblasti zadní střední čáry.Tato ischemie vysvětluje predilekci trhliny vzadu na č. 6,kde je lokalizována u 99% mužů a 90% žen,a jen výjimečně se vyskytuje vpředu k perineu.
Navíc zvýšený tonus vnitřního svěrače snižuje perfuzní tlak v cévách,což může být vyvolávajícím činitelem bolesti a ulcerace.
IIa. Klinický obraz onemocnění
Dominuje silná bolest v oblasti anu,bolestivá defekace,přidružené krvácení,pruritus nebo špinění prádla.Bolest je palčivá a může přetrvávat i několik hodin po defekaci.Snaha o oddálení nových obtíží vede k těžké zácpě.Tuhá stolice opět traumatizuje výstelku se spasmem vnitřního svěrače a vzniká bludný kruh.Řitní trhlina je akutní nebo chronická.Akutní je povrchní,ostře ohraničená,silně bolestivá,chronická trhlina má indurované okraje,na spodině chybí granulační tkáň a jsou patrna příčně probíhající vlákna vnitřního svěrače.Proximálně může být hypertrofická anální papila a distálně tzv. strážní výčnělek.Není však konstantní.
IIb. Postup při péči poskytované na počátku a v průběhu onemocnění
Urgentní ošetření je nezbytné vždy u akutní fisury a poskytuje se ambulantně na úrovni jak praktického lékaře,ambulantního chirurga či ambulance nemocnice.Spočívá v dostatečné analgezii celkové i lokální,podrobné vyšetření obvykle pro silnou bolest není možné. není .Za chronickou lze označit fisuru při přetrvávání příznaků několik týdnů/3-4/ a přítomnosti strážního výčnělku a hypertrofické papily.
IIc. Diagnostika,diferenciálně diagnostický postup
Anamnéza-bolestivé defekace s krvácením a předchozí zácpou.
Aspekce-perianální krajiny,při jemném rozevření anu patrna dolní část fisury,
Digitální vyšetření-lokalizace,hloubka,indurace,spasmus svěrače/často nelze vyšetřit/.
Pokud PL zjistí při pokusu o vyšetření per rectum výraznou bolestivost a spasmus,dále ji
nepokračuje ve vyšetřování!
.Dif. diagnosticky třeba odlišit klasickou fisuru od fisury při M. Crohn či ulcerozní kolitidě,které jsou spíše vícečetné a atypicky uložené,od některých infekčních chorob/AIDS,syfilis,TBC/a epidermoidního karcinomu.
IId. Léčebný postup
Léčba je konzervativní a chirurgická.Praktický lékař provádí pouze terapii konzervativní.Konzervativní spočívá v úpravě diety s dostatkem vlákniny,zvýšený přísun tekutin ,změkčení stolice a vyloučení zácpy,teplé sedací koupele. Méně účinné jsou masti a čípky obsahující složku analgetickou, protizánětlivou a spasmolytickou( např. Novalgin nebo Algifen čípky,nebo rozepsaná úspěšná receptura,obsahující Extr. bellad. sicc. O,O2,Papaverini hydrochlorici 0,04 a Amidopyrini 0,3), které mohou být účinné u méně vyjádřených příznaků nebo jako doplňující terapie. Novinkou je aplikace nitrátových mastí lokálně/myorelaxační a vasodilatační efekt ?/.Celkově je možné též aplikovat intramuskulárně spasmolytika.Při neúspěchu konzervativní terapie třeba poslat nemocného na chir.pracoviště.
Poloinvazivní léčba/divulze svěračů/ a chirurgická léčba akutní i chronické fisury je výhradně v kompetenci chirurga.
IIe. Ošetřovatelská péče - není potřeba zvláštní ošetřovatelská péče kromě prevence fisury.
IIIa. Prognóza
Anální trhliny mají sklon k chronicitě s obdobím exacerbací a remisí.Recidiva může vzniknout i po operační léčbě.Typické fisury nemalignizují.
IIIb. Prevence
Péče o pravidelnou stolici,dieta s vysokým obsahem vlákniny a nestravitelných zbytků.
IIIc. Posudková hlediska
Akutní fisura léčená úspěšně konzervativně vyžaduje PN asi 1 týden.Chronická neoperovaná fisura nesnižuje pracovní schopnost.Po operaci je PN asi 1 týden po sfinkterotomii,po excizi asi 4 týdny.
IIId. Další opatření nejsou potřeba.

trhlinka (Po, 14. 7. 2008 - 07:07)

http://www.sestra.cz/scripts/detail.php?id=353935

Markéta (Pá, 11. 7. 2008 - 23:07)

Ahoj Katko, díky za radu a tipy, já to dělám obdobně, než jdu ráno na velkou tak použiju ten dilatan na kterej si dávám gel mesocain nebo tak nějak. Musím jedině v leže ve vaně a předtím se nahřát trošku v teplé vodě nahřívám i ty kolíky. Myslím že mi to pomáhá, jak jsem už psala Mony tak se snažím hodně dodržovat pitný režim i když přes dva litry tekutin denně mi nedelá dobře zas po jiné zdravotní stránce, ale vlákninu papám. Já mám právě kombinaci fissury a hemoroidu, v první řadě se objevila fissura ale doktor mi léčil hemoroidy detralexem, doplácí se na něj tři sta i na předpis a je pouze na předpis alespon co mi řekl doktor. Zabral na ty hemáče, ale jak jsem se dozvěděla u proktologa, tak ty hemoroidy byly a jsou pravděpodobně jen autoimunitní reakcí na tu fissuru. Takže nejdřív se musí vyléčit fissura a pak přijdou na řadu hemáčky, přijdou okroužkovat. NO snad to bzry přejde, myslím že ta fissura i když občas bolí, tak to není až tak hrozné, dneska už to vidím v jiném světle než včera, jak říkáš prořvala jsem celé hodiny. Manžel mě pořád chlácholil ale ta moje psychika byla uplně s prominutím na stejném místě jako fissura. v prd"li :o)
Hodně zdravíčka Katuš, potřebujem to všichni :o)

Markéta (Pá, 11. 7. 2008 - 23:07)

Díky Mony, no já mám calciovou mast, je taky na trhliny v konečníku a myslím že to zabírá, ten doktor mi nenapsal nic na zhojení tak snad nedělám špatně že si to mažu dvakrát denně, vlastně po každém použítí toho dilatanu. Jinak Dilatan používám opravdu striktně a pravidelně a už používám všechny tři. Za boha se nemůžu rozpomenout, jestli říkal používat všechny tři od nejmenšího nebo jestli první dva a pak ten střední s tím nejširším. První dva dny byly hrozný probrečela jsem to ale ted je to v pohodě. Jím hodně vlákniny, a mám dojem že to malinko zabírá. Taky jím chlorellu takže snad to vše zabere. A tu mastičku i patáčky si koupím díky moc za doporučení, už jsem o ní slyšela a tady to taky hodně doporučujete, takže díky díky díky. Jsem ráda,že v tom nejsem sama, vážně jsem neměla ponětí kolik lidí s tímhle má problémy, já už v tom viděla rakovinu a chrohnovu chorobu a já nevím co všechno.
Přeju Vám hodně zdravíčka a zdravé nejen naše vaše řiťky :o)) Markéta

jarda (Pá, 11. 7. 2008 - 20:07)

a jeste jednu vec jsem zjistil...presne s Vami souhlasim,jak jste rikali o te stolici..opravdu ji to chce udrzovat...co ja mam vyzkousenyho-nejsem zadnej alkoholik tedy-ale vecer 2 mle sklenicni Plzně:-)-a stolic rano proste uplne v pohode...

jarda (Pá, 11. 7. 2008 - 20:07)

Ahoj,
tak po kontrole zatim v pohode...pry nemam tedy jedu trhlinu ,ale celkem tri....oblast.c6,10,11...koupil jsem si mastu cipky a opravdu bomba...neni to jako ten dobexil...tam jsem mel asi nejakou alergii ci co,protože to bylo neunosny....ale mastu ten je sice drahej-asi 120kc /10čipku...ale urcite se to vsechno po tom butox.lepsi..ty bolesti co byly cca 3-4dny po aplikaci..tak dnes uz presly cca na 20procent...hlavne mi doktor rikal,ze je potreba 3x denne cipek-nechat ve 2/3 zavedeni rozpustit a taky masticku a prstem cca 1članek do zadku a masirovat ,masirovat a masirovat-taky nejlepe 3x denne...ze pry se z toho tim masirovanim odstani ty necistoty od stolice...a ze to krvácí po te masazi je jen dobre-vyplavy se krvi ty necistoty ,co pry brani v hojeni ty fissury...a jak rikam ,dnes po stolici snad 20pr.bolesti a pres den to zacinam vubec necitit...ale chce to jeste tam mesic pry pokracovat..porad cipky a to masirovani...dokud butox.jeste uvolnuje...no ale rad bych vedel...jak tohle mam delat v praci..dnes jsem si vzal dovču,aby jsem se tomu opravdu venoval....Kolik jsem taky pouzival...ze zacatku ..ale vubec se to nelepsilo...a ted mi doktor rikal ...ze dilatanem ted urcite ne-ze je potreba masirovat-s mastickou-a vytlacovat prstik ven -jako az za hranu konecniku...dilatan pry mozna pozdeji,ze pry je dobry kdyz je namazaný tou masti..ale ten v tomto stadiu jen cipky a mast-a nesmi se to znedbavat-jinak celej butox je k nicemu...pry je sice doktor ...ale umi tímhle spustit jen startování hojení fissury...a zbytek je az na me..no ale musim rict..na ty bolesti nikdy nezapomenu...kdyz jsem kouknul na misu na wc,uz me prevalcoval ten pocit ,že vim co ted bude strašnýho....a presne..uz jsem to mel v tom stadiu kdy clovek nemuze pořádne sedet,hybat se atd...sileny...doufam,že tohle pomuze...Mastu cipky jsou opravdu super:-)

Mony (Pá, 11. 7. 2008 - 11:07)

Ahoj,
Plně souhlasím s Katkou,je relativní komu co pomáhá.Mám pocit že mě ten hemostop stačí,asi po měsíci jsem šla tuho,a s velkým údivem mi to neprasklo,jindy vím,že by mi to ruplo zase.Tak si myslím,že asi mi to tu cevní stěnu zesiluje.Někomu stačí čistě jen rutin...Takže cibulko,musíš zkoušet.
Market,mě to taky praskalo,a dokonce jsem toho nechala!Pokaždé mě to ruplo,tak jsem si říkala,že to asi nemůžu dávat,ale jak píše Katka,tak to má asi být,ono si to zvykne.Ale pak jsem začla s prstem:-)Namastila,strčila a nechala chvíli,pak jsem do poloviny zkoušela ten nejtenší dilatant pak pomalu dál zasouvala,zatím jsem u toho tenkého.
Já mám taky odzkoušene,že jak si dám knedlík,nebo něco co způsobuje tuhší stolici,tak si večer dám laktulozu,preventivně:-)))Ještě Marketo,zkus Měsíček lékařský /Calendulla officinalis /jak v tabletách tak i mastičku.

Katka (Pá, 11. 7. 2008 - 08:07)

Hemostop možná může někomu fungovat. Já jsem ho vyzkoušela docela dlouho a nepomohl. Je to doplněk stravy, né lék. Dobré zkušenosti jsem měla s Detralexem. To je lék na žíly a používá se i na hemeroidy. Prý velmi účinně. Mně pomohl. Ale na trhliny asi nepomáhá, možná tehdy, když je trhlina kombinovaná s hemeroidy, tak to usnadňuje léčení. Detralex je ale dost drahý, tuším, že i na předpis je dost velký doplatek. Ale pomáhá.
Co se týká kolíků, je to opravdu běh na dlouhou trať. Nevím Markétko, jestli postupuješ správně. Napřed si vem samozřejmě ten nejtenší, nahřívej ho tak 10 minut v hrnku s horkou vodou, potom ho pořádně namazej. Promazej i dirku v zadku. Někdo dává vazelínu, mně se osvědčila mastička Factu, která je hodně mazlavá. Na bidetu nebo někde jinde ho pomalinku zasunuj a nechej tak 5 minut. Mezitím se nehýbej. Stejně pomalinku vyndávej. Když jsem začínala, tak první dva týdny jsem brečela a krvácela i u toho nejtenšího. (Bodejť by ne, když jsem měla konečník v takovém stavu, že jsem nemohla ani zasunout čípek a u kakání jsem řvala bolestí). Do čtyř týdnů by to mělo být v pohodě a začneš s tím prostředním, zpočátku zase problémy. A za další měsíc, až to bude bez problémů tak vezmeš ten nejtlustší. Tím se i uvolňuje ten vnitřní svěrač, který neovládáš vlastní vůli a který je kvůli bolesti křečovitě stažený (vnější svěrač samozřejmě obládáš vlastní vůlí - jinak by ses pos...).
Pokud máš problémy tak tři měsíce, tak by ti to mohlo pomoct. Já měla trhlinu mnoho let, tak mi to nevyléčilo. Ale stejně mi dilatan pomohl, že mi uvolnit ten svěrač.

Jinak zkoukni:
http://www.aarskrickova.cz/aar.php?strana=Poradna&pg=13

Protože se fisury rády vracejí, je asi už navždycky třeba dodržovat určitý režim. Mně například vyhovuje před každou stolicí promazat vazelínou (tuším tu o tom psala Mony), beru psyllium (to proto, že docela málo jím a tudíž bych chodila na velkou málokdy). Když je nejhůř a hrozí zácpa, tak si vezmu Lactulosu. No a mimo to beru ještě homeopatiku.
Je to hrůza, vše dodržuješ, zadek se drží v relativní pohodě. Potom dostaneš antibiotika, z toho nehoráznou srajdu a trhlina se zase rozjede....a začínáš od začátku :-))
Nebojte, bude líp !

Vati (Čt, 10. 7. 2008 - 21:07)

Ahoj hlavně holky, tak taky přispěju trochou do mlýna. Dilatátor mně myslím pomohl, vždy mně ho doktor doporučil na 14 dní, hemostop vůbec nic,myslím , že mně pomáhají kapky od Mgr. Podhorné. Ale hlavně udržovat stolici.Dělám pro to vše, abych nešel na operaci.Zdravím všechny.

Markéta (Čt, 10. 7. 2008 - 14:07)

Ahoj objevila jsem tuto diskusi ráda bych se přidala a podělila o své problémy a třeba mi i poradíte. Byla jsem u praktického i u proktologa. Problémy mám už asi 3 měsíce. Ze začátku jsem myslela že hemoroidy, tak jsem léčila i doktor hemoroidy, ale pořád se to vracelo a já ztratila nervy. Tak jsem se už objednala k proktologovi, ten mi zjistil jak hemoroidy (které mě ted teda zrovna nijak netrápí) tak fisuru. S největší pravděpodobností to byl ten problém od začátku a ty hemoroidy se objevily jen tak k tomu. Dostala jsem Dilatan, bože hrozná věc. Před vyšetřením jsem bolesti neměla, teď po zavádění toho Dilatanu jsou zpět, chci se zeptat je to normální? Máte s tím někdo zkušenost? Pokaždé u toho prořvu hodiny. Je to pro mě dost náročný na psychiku a přitom si nemyslím že jsem měkota, ale tohle mě teda dostalo. Jsem v prd"li doslovně, manžel raději chodí jinudy aby neviděl můj uřvaný obličej. Syn chce chodit ven,ale já s ním prostě nemůžu, bolí to když sedím, chodím, stojím snad jen v leže je to občas únosné. Dilatan používám teprve třetí den. Doktor řekl že to je léčba i na několik měsíců, prosím řekněte že to není pravda. Mějte se hezky ahoj a díky za případné rady

cibulka (Čt, 10. 7. 2008 - 12:07)

Ahoj Mony,
vidím, že mívám stejné nálady po ránu jako ty. Můžeš mi prosím tě napsat, za jak dlouho jsi pocítila zlepšení po hemostopu? Já také pořád hledám a hledám, ale výsledky jsou střídavé. Dík za odpověď.

Mony (Čt, 10. 7. 2008 - 10:07)

Jardo,taky zjišťuju,že tento problém má spousta lidí,i známých okolo mě,ale ne každý má s tím až tak velké problémy.
Na mě po ránu nesměl nikdo mluvit,byla jsem nervozní,až když jsem šla na wc,a bylo fajn,tak se mi úplně změnila nálada.Nic mi nezábiralo,furt mi to praskalo.
Jen co vím,i v lekarně to říkají,že nejlepší je mastu,je taky nejdražší.Ty dilatační kolíky jsi zkoušel?A tyky to chce na posilnění žilní stěny ten rutin,a právě nejlepší je kombinace ten hemostop.
To je fakt těžké,každému zabírá něco jiného,já jsem tedy zkoušela kde co,a mám pocit,že se blýská na lepší časy.
Tak držím palečky

jarda (St, 9. 7. 2008 - 22:07)

oprava vety-ale na zdravi se nema porad škudlit...melo tamm byt -kdyz jde o zdravi..tak je prednejsi nez nejaké penize...

jarda (St, 9. 7. 2008 - 22:07)

Ahoj,
ono už o tom mluvit a vubec se prinutit nekam jit...to chce taky docela odvahu...Ale ja jsem si rikal ,ze proste kdyz to boli tak opravdu chci zkusit cokoliv...Uprimne ,i kdyz to vypravim kamaradum ,co se mi deje...nikdo netuší jaký je to neprijemné...a presne jak rikas...davat pozor na to co človek ji...kdyz jdu na wc tak jen pohled na nej a uz vim jak to bude bolet...zitra jdu na kontrolu...jestli je normalni takova bolest po té aplikaci butox.Kdyz ani to nepomuze,klidne pujdu na operaci...uz me to dost štve a porad hledat po wc možnost jak si umýt zadek...opravdu nic moc...to neni zivot...a kdyz bych sel na klasickou operaci,tak si rikam ze to asi bude bolet...ale hodne jen par dni a ne snad porad.-i kdyz se to stat muze....jezdim do Usti..nasel jsem tam skvělého proktologa...tak uvidime jak se vse vyvrbí...jen skoda ze tady nikdo neni ..kdo zkusil ten butox...sice to stoji penez...ale na zdravi se nema porad škudlit a když to pomuze-nebo je tadynejaka šance...proc to nezkusit...Jinak klasickou chirurgii...navstevu ...to ani asi popisovat nebudu...to bude dobry jen si to mastičkujte...a kdyz tam prijdu po druhy...hmmm...musite mastičkovat...tak jsem to vzdal...ono s temi problemy...ono to ma spostu lidi,co jsem slysel...i mezi známý..ale proste se stydi...o necem taovemhle mluvit pred človekem ,ktereho vidi poprvé...natož se pred nim svlékat...no napisu jak dopadla kontrola...sam jsem zvědav...bude to tyden po aplikaci-necekam zadné zazraky-porad jen doufam......ale aplikace čípků-šílená věc...musel jsem prejit jen na mastičku-dobexil...jakmile si dam čipek -taky dobexil-do 2/3 a nechat rozpustit..ani bolest mi to nedovoli..palí to jako čert...ta mast je alespon o 50procent mene bolestivejsi....

Mony (St, 9. 7. 2008 - 11:07)

Ahoj holky,hlásím,že delší dobu paráda:-)Začínám se zbavovat té deprese "jak to poleze",prostě ve stoje,v klidu to vyleze a mám klid.Možná má částečně vliv ten hemostop,jak jsem tu už psala,posiluje tu žilní stěnu,tak je možné,že se mi to tam stává pružnější a už tak nepraská,jinak pořád mažu před ať pěkně leze.Prostě to vidím i tak že zásadní vliv na to má i psychika.Dřív jsem snědla půlkila třešní,vypila na to kefír,nejedla pečivo a druhý den zácpa,a to dělala ta psychika.Tak hlavně klideček:-)

kulich (St, 9. 7. 2008 - 02:07)

pro Jardu.
Každý si neprošel léčbou moderní jako ty.V každém případě moc chválím,že jako muž,otevřeně píšeš o svém problému.Většinou jsme tu ženy,které ani nechápou pořádně,jak se nám to stalo.Většina to odkazuje na porod..Větší dítě,vytlačený konečník,špatné sešití hráze...průjmy,zácpy...Pár let myšlenky,že mám hemoroidy a tak začneš ztrácet u trhlinky čas na zhojení.O zadku nikdo moc nemluví,ale "všichni znají hemoroidy".Trhlina je druhý nejčastější problém.Našel jsi na chíře nebo u proktologa na zdi reklamu na trhlinu?Myslím,že sotva.Mám za sebou klasickou operaci,od které začali odpouštět,že pacienti začali být inkontinentí.Jak mám popsat svůj pocit?Pochopila jsem,že trhlina je i "léčená" na celý život udržovaná krajina.Vysvětli nejbližším,co si po tvé operaci mysleli,že je to pryč a jim se uleví.5 let minimálně s tebou trpí,jo,před operací to moji nejbližší odnášeli,byť bych si to tenkrát uvědomovala.Strach jíst a ještě větší jít kakat.Jdeš na tu operaci,oni jásají,že je po všem.No a ty pak zjistíš,že kakání nebolí,ale sem tam neuhlídáš prdnout si při sexu,když se ti to líbí!A zjistila jsem,že vysvětlit důvod,pro první operaci byl snažší,než teď.Že mám úplně jiné problémy.Zadek na 2,ale spoustu věcí si dovolit nemůžu.Jet na vodu,co jsme chtěli?Prostě si potřebuji kdykoliv dopřát hygienu.Jak zameškám,sice nekrvácím,ale.... Už jsem si dala lehce pkantní jídlo,šlo to.Učím se jíst....Tenkrát jsem byla debil,že když nejím,nemusím kakat,tak jsem strachy nejedla.To je blbost,co?I dnes to zmáknu.Mám bezva manžela,jen diskuze mezi námi stojí.Se stydím.Dík za trpělivost.

Reklama

Přidat komentář