Reklama

Pocení - hrudní sympatektomie

keloid (Po, 3. 3. 2008 - 10:03)

Ja som tyzden po operacii a pozajtra sa chystam do prace, citim sa uz dobre, ale je pravda ze pracujem v kancelarii. Ale 5 tyzdnov sa mi zda predsa len trochu prilis.

Lucie (Po, 3. 3. 2008 - 10:03)

Ahoj Veroniko, Teď jsi mě trochu polekala. Já jsem zatím po operaci teprve měsíc, a zatím vše funguje jak má. Navíc doktor říkal že ruce a podpaží zaručuje 100 procentně. Po jak dlohé době se ti to projevilo, až teď po roce?

Lucie (Po, 3. 3. 2008 - 10:03)

No já jsem zatím doma 4 týdny, ale mylím že už bych zvládla chodit do práce, záleží na tom co děláš. Na kontrole jsem byla dvakrát, jednou po týdnu vytáhnout stehy, a po dvou týdnech kontrola. myslím že je to tak na měsíc, a obvodní lékař ukončí neschopenku.

Návštěvník (Po, 3. 3. 2008 - 09:03)

Chela jsem se zeptat,prosím Vás,jak je člověk doma dlouho po té operaci.Doktor mi říkal 5týdnu a chodí se na kontroly?Prosím napište mi. moc děkuji.

Veronika (So, 1. 3. 2008 - 18:03)

ahojte,chtěla jsem se zeptat, byla jsem operovaná před rokem, ruce 100% suché ale podpaží se celkem shoršilo,je to sice mnoho lepší než před operací,ale na přiléhavé triko jiné barvy než černé to není-neb se trochu kruhy objeví. Jsem z toho dost zklamaná a bojím se dalšího zhoršení, případně i zhoršení rukou. Máte někdo zkušenost,že nejste úplně 100% suché?

Keloid (St, 27. 2. 2008 - 09:02)

Ahojte. V prvom rade sa chcem podakovat vsetkym ucastnikom tejto diskusie, velmi mi tato diskusia pomohla ziskat informacie, ktorych je inak o sympatektomii dost malo.
Takze ja som operaciu absolvoval v pondelok na klinike hrudnikovej chirurgie v ruzinovskej nemocnici v bratislave. Komplikacie nenastali, povodne som mal byt na ARO 24 hodin, ale uz asi po piatich hodinach mi vybrali hrudny dren a previezli na oddelenie a na druhy den rano ma pustili domov (t.j. asi po 24 hodinach od operacie). Hned po operacii som mal dost bolesti v hrudniku a chrbte, ale po tych injekciach proti bolesti sa to dalo lahko vydrzat. Momentalne, teda po dvoch dnoch uz ma boli iba mierne chrbat, no a samozrejme rany pod pazuchami, ale nie je to nic hrozne, skor otravne. Takisto mam trochu kasel a lahko sa zadycham kvoli znizenej kapacite pluc, ale dufam, ze sa to tak do tyzdna upravi (v pondelok mam ist na vybratie stehov, a vtedy by som chcel aj ukoncit pn-ku).
Inak ja som sa potil hlavne v podpazusi, na rukach, na nohach a trochu na zadku, a to v podstate cely zivot (teraz mam 26 rokov). Nebudem pisat, co mi to sposobovalo, to asi kazdy, kto chodi na tuto diskusiu, dobre pozna. Ruky a podpazusie mam uplne suche, dokonca sa mi zda, ze aj nohy sa mi potia menej, ale to je este asi predcasne tvrdit.
Este v suvislosti s operaciou mam par pikosiek:
1, priatelka hovori, ze mam tie ruky uplne ine, pred operaciou som ich mal (teda ked sa vynimocne nepotili) jemne, akoby detske a teraz su horuce, suche a trochu drsne. Zrejme preto, ze predtym sa mi vdaka poteniu vlastne pravidelne a neustale hydratovali.
2, Zda sa mi, ze chodim viac mocit. Neviem, ci to je este pozostatok z tych uzasnych infuznych roztokov a lektvarov, alebo akasi kompenzacia, kedze predtym moje telo odvadzalo tie litre vody potenim, takze teraz musi mocenim. No este uvidime, ale v podstate mi to nevadi, je to urcite pohodlnejsie ako nadmerne potenie.
3, ale to uz naozaj na pobavenie: pred operaciou som si musel oholit podpazusie, hrudnik a brucho, co teraz vyzera komicky, pretoze som dost chlpaty a teraz vyzeram trochu ako oholeny medved.
O tom, ci odporucam ist alebo neist na operaciu nebudem pisat, to si musi vyriesit kazdy sam so sebou. Treba si uvedomit, ze je to dost vazny zasah do tela, ako kazda operacia, ale ked uz inej cesty naozaj niet, tak sa neda nic robit.

pro Lucii (St, 20. 2. 2008 - 12:02)

Milá Lucie, jsem po operaci 4 měsíce a tak mohu potvrdit, že ačkoliv jsem z nemocnice odcházela bez nejmenších potíží, bolesti (ty, které popisuješ) mě taky přepadly a trvalo to dobře měsíc, než jsem měla pokoj. Kupodivu na to zabíral Ibalgin - pravidelně po 8 hodinách pilule, asi dva dny trvalo, než zabral, už jsem si říkala, že to je k ničemu, ale pak to bylo celkem OK, tj. byla jsem schopná chodit do práce - ale úplně bez bolesti jsem nebyla. Vydrž! Vím, je to hodně nepříjemná bolest, ale ber to jako daň za suchý ruce :-)) Přejde pár týdnů a budeš z toho venku. Jana

Lucie (Po, 18. 2. 2008 - 11:02)

Ahojte všichni. Chtěla jsem se zeptat těch po operaci, jak jim bylo první dny. Byla jsem operována minulý pátek, to je před deseti dny. Ve středu mě pustili domů, do dnes jsem jen ležela nebo poloseděla, kvůli bolestem zad a jizvám. Dnes jsem se chtěla udělat pár věcí, byla jsem asi 20minut v kuse na nohou, myslela jsem , že už je to celkem dobrý. Ale začalo mě bolet na prsou jako nikdy a byla jsem zadýchaná jako po maratonu. Přitom plíce jsem měla po operaci v pořádku, a po pěti dnech jsem dýchala téměř normálně. Teď se bojím vylézt z postele na delší dobu. Bylo to u vás normální, nebo mám ten problém jen já? Jinak u mě byla operace účinná. Obě ruce vysušené, i podpaží, a zatím kupodivu i nohy. Tak uvidím

Alena W. (Čt, 14. 2. 2008 - 17:02)

Lucinko jsi statečná a psala jsem ti na skype a dala ti pár otázek ale ted už nemusíš odepisovat vše jsem se tady dočetla.pa a odpočívej at mužem oslavit tvé narozky.

Lucie (Čt, 14. 2. 2008 - 08:02)

Zdravím všechny, a taky chci potvrdit že mi operace pomohla, i když mě teprve včera pustili z nemocnice, takže jsou to rychlé závěry. Nastoupila jsem ve Čt a v pátek jsem šla na operaci, byla jsem ve FN Olomouc a musím je tam všechy pochválit, starali se skvěle. Po operaci jsem ležela tři dny na JIP, ale ani mi to nepřišlo, prospala jsem to. Nebudu nikomu nalhávat že to nebolelo, ale taková hrůza to zase není. Probudila jsem se na JIP a z podpaží mi trčely z každé strany dreny, takže nezbylo nic jiného než tři dny ležet jen na zádech, dokud mi je doktor nevytáhl. Vytahování jsem se bála, ale nebyla to žádná hrůza, jen se nadechnete a on je během několika sekund má venku. Asi čtvrtý den se mi zdálo že mám ruce vlhčí, ale to byl jen můj pocit

SM (Po, 11. 2. 2008 - 07:02)

Čus Hani, to asi jo. Tak já si zkusím prolistovat diskuzi a najdu jméno toho, kdo mě operoval (už jsem to hlava děravá zapomněla) a zjistím, jestli má ordinaci tak v pátek. Nevíš tam prosím tě tel.číslo někam na tu ústřednu do Prahy?? Protože jak jsme se stěhovali, tak jsem někam ty papíry založila a mám je ještě někdě v krabici a samozřejmě nevím v jaký...:o( Díky.S

Hanka (So, 9. 2. 2008 - 19:02)

Ahoj SM, ja bych mela jit k tomu co me operoval, ale ma ambulanci taky v patek. Mamka jde 2.4. na operaci a tak bych to chtela nejak spojit, kdyz uz budu muset do Prahy. To bychom se mely asi co nejdriv objednat co?

Naděnka (St, 6. 2. 2008 - 14:02)

Ajoky lidičky, tak zase po dlouhé době, vás jdu povzbudit a podpořit k operaci, právě včera to bylo 10 měsíců po operaci,a zase vás budu ujištovat, že je vše super, ručičky suché a teplé, nikdy ani náznak nějakého zvlhnutí, prostě super a můžu říct, že život ted prožívám fakt naplno.Ještě si kolikrát vzpomenu na ty situace kdy mi z rukou úplně lilo jak z konve, ted si jen vzpomenu ale to trápení co jsem měla, vidím ještě dnes.Jinak jsem ale moc štastná, ani jsem netušila že operace mi pomůže k plnohodnotnému, úžasnému životu bez trápení, skrývání se atd.vždyt to všichni znáte.Jen vás chci podpořit v rozhodování k operaci a dopřát taky ten štastnější život.papa, zase písnu.

SM (Út, 5. 2. 2008 - 08:02)

Pro V. - no jo, díky, trochu smůly jsem fakt měla. Teď mě konečně přestala úplně brnět ta levá ruka (po 3 měsících), je krásně teplá a nepotí se. No a ta pravá je holt o trochu (v zimě o dost) chladnější a někdy se trochu spotí. Ale proti dřívějšku je to fakt paráda:o) Čauky. S.Takže - fakt se neboje a jdi to toho, určitě ti to pomůže:o))

V. (Po, 4. 2. 2008 - 13:02)

Chcem sa este spytat, ci niekto mate blizsie skusenosti s operovanim v Brne (myslim, ze to robia u sv. Anny). Niekto tu pisal, ze to v Brne nerobia radi. Tak by ma zaujimalo ci tam bol niekto na operacii a ako je snou spokojny.
SM: o tvojich komplikaciach som cital a je to fakt smola, ze to tak dopadlo :( Kazdopadne ti drzim palce na zlepsenie :)

SM (Po, 4. 2. 2008 - 08:02)

OK, Hani, jedu s tebou:o)Jenom se musíme domluvit, jestli se objednáme přímo zase k tomu Fialovi, nebo k tomu, kdo nás operoval??
A pro tebe V. - Já jsem byla taky šťastná za tuto diskuzi a jsem strašně ráda, že jsem operaci podstoupila, ikdyž byly malé komplikace a jedna ruka nedopadla na 100%, tak celkově jsem na tom o hodně líp jak před operací. A co ubylo těch trapných situací....Tak zatím čauky všem...S.

Hanka (Pá, 1. 2. 2008 - 20:02)

Ahoj SM, planuju to tak na duben.

Lucie (Pá, 1. 2. 2008 - 15:02)

Ahoj, zdravím všechny, ve čtvrtek nastupuju na operaci ve FN Olomouc, doktor mi říkal že je to jediná možnost která mi pomůže od pocení rukou. Mám problém i s nohama, ale s tím prý mám počkat až podle toho kde se pocení z rukou přesune, a když to nebude moc, můžeme provést i bederní sympatektomii. Ale prý se k bederní odhodlá tak padesát procent operovaných. Tak uvidíme, určitě se ozvu jak to probýhalo.

V. (Pá, 1. 2. 2008 - 13:02)

Zdravim vsetkych co diskutuju na tomto fore.
Hned na zaciatok sa chcem podakovat vsetkym, co do tejto diskusie prispievaju a hlavne tym, ktory prispievaju sem i po tom, co svoj problem vyriesili. Pretoze prispevky prave od tychto ludi su pre nas o to dolezitejsie, pretoze vidime, ze je nejaka sanca s nasim problemom nieco spravit. Nikdy by som neveril, ze celu diskusiu s takym zaujmom precitam od zaciatku do konca. Prvy prispevok 18. 8. 2006 a posledny 1.2.2008, je to sila :). A diskusia stale zije. Aspon je vidiet, ze ludia, ktory si tymto vsetkym presli, su k ostatnym vsimavejsi a ovela viac chapavejsi a snazia sa pomoct ...

Tiez trpim potenim ruk a noh a v extremne vypiatych situaciach sa mi potia aj ine casti tela. Skusal som uz vselico, hladal na internete rozne rady a nikdy nic nepomohlo.
A najhorsi zazitok som mal u obvodaka kedysi davno, este ked som bol na strednej, ked som sa rozhodol ist k nemu s tym, ze by mi pomohol. A verte, dalo to extremne vela namahy to psychicky dat a ist tam. Predsa len mi to prislo trapne hovorit o tom s niekym. Sestricka sa ma pytala co mi je, preco idem za panom doktorom, tak som sa jej to snazil tak nejak vysvetlit. Pozerala na mna ako keby som spadol z marsu. Co mojej psychike moc teda nepomohlo a samotna reakcia doktora ma dorazila uplne.
Vraj co to je za blbost? Ze ruky sa potia kazdemu. Ze som len moc psychicky labilny a ze to je urcite z toho, ze sa zle ucim v skole (s ucenim som samozrejme problem nikdy nemal 1-2 boli moje znamky) a ze sa chcem uliat atd atd. No neprajem to nikomu zazit. Prinutil som ho teda sa mi pozriet na ruky a az to ho akosi prinutilo sa troska mnou zaoberat. Vraj je to jasne, cukrovka. No hovorim si, mozno ma pravdu a i ked je to tak zavazne ochorenie, bol som dokonca rad, pretoze som si myslel, ze identifikoval moj problem. Dokonca som si hovoril, ze to pichanie inzulinu nemusi byt tak zle pokial sa zbavim potenia. Tak mi zobrali krv a poslali to na rozbor. Vysledky boli v poriadku, cukrovka sa nepreukazala a doktor ma odbil tym, ze je to psychicke a naordinoval mi nejake oblbovaky. Samozrejme to nezabralo, maximalne som mal veselu naladu atd. ale na moj problem to ziaden vplyv nemalo. A odvtedy som uz pomoc nehladal u doktorov, pretoze neverim, ze by mi pomohli. Az teraz, ked som sa dozvedel, ze existuje moznost to operovat a mat aspon
nejaku sancu na zlepsenie tak nad tym premyslam, ze to skusim. Pozeram, ze som sa teda pekne rozpisal :) Ospravedlnujem sa za tak dlhy prispevok, ale akosi som zacal pisat a nedalo sa to zastavit :)

SM (Pá, 1. 2. 2008 - 11:02)

Ahoj Hani, promiň, že jsem se ti neozvala dřív, ale znáš to věčná honička a tak jsem se dlouho nedostala na tuto diskuzi. Zprávu ani nevím, jestli jsem obdržela, protože jsem od tý doby nebyla u obvodní. Hani, chtěla bych je na kontrolu určitě a samosebou, že pojedu hrozně ráda s tebou - znáš to, ve dvou se to lépe táhne...:o) Na kdy to tak vidíš??Čauky,S.

Reklama

Přidat komentář