Reklama

Warfarin

ZUZA- VŠEM (Ne, 8. 2. 2009 - 17:02)

DOBRÝ DEN MÁM DOTAZ SETKAL SE JIŽ NĚKDO S LÉKEM DABIRATRAN ?? NEBO TAK NĚJAK NEVÍM JESTLI TO PÍŠU DOBŘE PRÝ JE TO NOVÁ NÁHRADA WARFARINU ?? A MŮŽE SE PŘI NÍ JÍST ZELENINA TO BY BYLO PRO NÁS VYSVOBOZENÍ !!! BERE TO JIŽ NĚKDO Z VÁS ??? PRÝ SE NEMUSÍ ANI CHODIT NA QWICKA....DĚKUJI ZUZA

Maxwell (So, 7. 2. 2009 - 14:02)

Díky moc. Taky jsem dopadl podobně. V nemocnici totální warfarinová dieta a jinde mi řekli že mohu vše jen listovou zeleninu omezit. Max. jako příloha, a hlídat aby byla každý den. Ono je to na tom že člověkovi po té zelenině klesne INR, tudíž i účinost warfarinu. Pokud ale člověk jí tu zeleninu denňe v malém množství, tak mu podle krve zvýší dávku warfarinu a INR zase stoupne na tu správnou hladinu. Co je právě blbost nejís žádnou. Jak jsem již psal tak byly pozorovány celkem akutní stavy krvácení při absolutním nedostatku vitamínu K. A to i přes to že snižovali dávky warfarinu. Proto je to o tom že je lepší jíst i to co je na té černé listině - MIMO BRUSINKY, Ty opravdu nedoporučují.
Jíst, ale střídmě, každý den trošku, aby nedošlo k akutnímu vyčerpání vitamínu K v krvi a nebo pokud by se jí jedlo moc přestane účinkovat Warfarin. Celé je to o tom že tělo si samo hlídá určitou hladinu vitamínu K v krvi, ta se moc nemění jen pokud si dáte jako hlavní chod kapustu, nebo špenát, či podobně. Zbytek vitamínu K se po nějaké době vyloučí močí. Takže se zase vrátí určité hladiny.Podle této hladiny se vlastně má dělat INR. Bohužel, blbí doktoři který nepochopí že je lepší mít jeden den menší INR, než být předávkovaný warfarinem a vykrvácet. :(
Na mne teď něco leze, ráno jsem nemohl ani mluvit. Takže leháro, a potit se. Zatím nic neberu, ale podle toho jak se cítím asi něco v podnělí začnu brát.Musím říct doktorovi. Ale pokud má člověk teplotu tak se dokáže vypotit i bez prášků. Mizerná chřipajzna. Takže Buďte zdrávi a myslým to doslova. :)

Máťa (Pá, 6. 2. 2009 - 17:02)

Zuzce:Nechci,tě strašit,ale já měla MS při HA 3 slabé dny.Ted na warfarinu(beru ho 4měsíce) a bez HA mám MS 7 dní a první 3 dny jsou velmi silné a pak už je to normál.
Lucce:Já byla na hematologii v pondělí a pro výsledky mám jít až 16.3.Co všechno zjíštují přesně nevím,ale bylo mě řečeno,že podle výsledků se určí jak dlouho budu brát warfarin.
Maxwell:Má zkušenost je,že na cévním mi zakázali veškerou zeleninu mimo kořenové a na hematologii mě řekli,že mám jíst vše mimo velkého množství listové zeleniny.Takže budu zkoušet a uvidím.
Jinak mimula hodnota INR 2,3 a po prvním pracovním týdnu mi noha trochu pobolívá,takže uvidím jak to bude dál.Ahoj všem a at nohy nebolí.

Maxwell (St, 4. 2. 2009 - 21:02)

A sakra, nějak vynechávám slova. Chtěl jsem napsat že nejsem odborníkem na tyto léčiva. Zato právě kolega který pracuje jako internista má s těmito léky dlohodobé zkušenosti.

Maxwell (St, 4. 2. 2009 - 21:02)

Mno já nemyslel že se tím budete přímo krmit každý den, Omezil bych to a jedl jen určité malé množství. Naopak totální omezení vitamínu K je spíše k neprospěchu. Například trochu papriky, v tom bych problém neviděl. V lékarně, mi řekli že nemohu jest nic, dokonce ani česnek, cibulu a kde co. Jinak právě díky tomu že jsem byl neznalý a zajímal se o tento problém, kontaktooval kamaráda internistu, a zajímal se o toto téma jsem toho dost zjistil. Jinak přímo odborník na tyto léky. Každopádně po operaci hlezenní kosti, si nyní krátím čas u počítače. :)

Lucie (St, 4. 2. 2009 - 18:02)

Maxwell: jak tak čtu váš přípěvek, koukám, že máte asi dost zkušenosti. jenom k té dietě - já osobně ze zeleniny jím veškerou kořenovou, rajčata a okurky. co se týče papriky, brokolice, zelí - toho jsem se vzdala, protože mi i malé množství snižilo i tak dost nízké INR. vím, že jíst se má vše, ale přeci jen ... je to asi individuální a každý, kdo w. bere, si časem vychytá, co ano a co ne. a ještě se musím zastat lékárníků, já mám zkušenost zcela opačnou - slečna mi informace dala, ale hlavně by o tom měl říct přeci sám ošetřující doktor. všechny zdravím

Maxwell (St, 4. 2. 2009 - 12:02)

http://www.zdravotnickenoviny.cz/scripts/detail.php?id=357935

To jest k tomu PRADAXU

Maxwell (St, 4. 2. 2009 - 12:02)

Taky jsem na warfarinu, a musím říct že jsem si toho dost o něm přečetl, a to nejen u nás ale i v DE a UK. Zajímavé je že, POZOR!!! - ani v lékárnách o tom léku moc neví. Nebo, spíše se tváří že ano ale mají hodně špatné informace. Dieta je zhovadilost kterou vymyslel nějaký imbecil. Podle kapacit v UK, a většiny doktorů už i u nás, je nedostatek vitaminu K při podávání warfarinu velmi nebezpečná věc. Doporučují jíst skoro vše. U těch látek které jsou na oné černé listině, jen dodávají že by měl být denní přísun stejný. Znamená to že nesmíte jeden den špenát a na večeři kilo zelí, a druhý den z listové zelenin vůbec nic. Dochází tak ke kolísání účinosti warfarinu. Takže pokud jej berete jezte určitou dávku denně zeleniny. Ale hlídejte si aby jste ji měli opravdu každý den, pokud možno ve stejném či adekvátním množství jiné zeleniny. Co se alkoholu týká, není zakázán. Pokud chodíte na testy a máte správnou hladinu nehrozí nic. Nedoporučuje se však pít alkohol ve velkém množství denně. Takže alkoholici bacha.

Až dosud byl warfarin jediným účinným tabletovým lékem na "ředění krve" a prevenci hlubokých žilních trombóz. Nyní už je (od prosince 2008) registrován v ČR nový lék - přímý inhibitor faktoru X (jednoho z 12ti srážlivých faktorů v krvi, warfarin blokuje tvorbu faktorů II, VII, IX, X v játrech). Ten nový lék se jmenuje Pradaxa, je bezpečnější, nemusí se kontrolovat srážení a nemá závažné nežádoucí účinky. Akorát stojí měsíc léčby asi 1600kč. Tento lék je průlomem v terapii, jeho většímu rozšíření brání vysoká cena - zatím. Placení nebo neplacení je mi záhadou. Stejně i testy krve, warfarin a další věci spojené s léčbou musí stejně navyšovat cenu až skoro na cenu právě toho nového léčiva. Jinak nejen podle mého názoru je a bude Warfarin svinstvo, a spíš bych doporučil Clexane, akurát je problém s jeho podáváním. Komu ty injekce nevadí má vyhráno. Jeho účinek je podobně bezpečný jako u onoho Pradaxa - ten taky blokuje f. X. Pokud ale vím nízkomolikulární heparin, tedy onen Clexane, je zatím nejlepší a asi nejbezpečnější.

Iva (Út, 3. 2. 2009 - 13:02)

Zuzce: Beru Warfarin asi 3 týdny, MS byla o trochu delší, ale lék ještě neúčinkoval na plno, na další MS jsemtaké zvědavá, hlavně proto, že jsem musela vysadit HA. :/
Lucie: Na hematologii ti zjistí hodnotu INR ( rychlost srážení krve) a dle toho dávkují léky ... Né?Má někdo zkušenost, jestli se při užívání W. může chdit na solárko?
Díky I.

Lucie (Ne, 1. 2. 2009 - 17:02)

Zuzce: warfarin beru od listopadu a vliv na menstruaci měl, byla víc silnější než obvykle. Ale nechci strašit, myslím, že je to individuální. a ta druhá byla už "lepší". Docela mě překvapuje, že budeš (budete) brát w. jen do konce března. Mě doktor řekl, že při dávce 10 mg mám počítat minimálně tak tři, raději čtyři měsíce. Musí se totiž vysazovat postupně. Chtěla bych se zeptat ještě ostatních, kteří byli na hematologii: jak dlouho jste čekali na výsledky? a nevíte někdo, co vlastně z těch rozborů všechno zjistí? děkuji a mějte se

Zuza (Ne, 1. 2. 2009 - 17:02)

Kecám, heparin jsem dostávala jen v nemocnici, pak se začalo přecházet na warfarin.

Zuzka (Ne, 1. 2. 2009 - 17:02)

Ahoj všem, jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila. Jsem na warfarinu teprv krátkou dobu, 12. ledna jsem podstoupila operaci kotníku, šroubování kostí a tak a od té doby jsem na heparinu, momentálně na dávce 7,5 mg. Nevím proč musím v souvislosti s fixací od kolene dolů užívat warfarin, žádné problémy s krví nemám, nekouřím, nepiju, neberu antikoncepci, mám akorát nadváhu, což je asi dejme tomu jediný rizikový faktor. Mám ale velký strach z nastávající menstruace, kterou mívám za normálních okolností extrémně silnou a nevím, co to udělá při Warfarinu. Holky máte některá zkušenosti? Já mám všelijaké gynekologické problémy, zdvojenou dělohu a tak a před rokem jsem byla 2x na kyretáži pro silné krvácení (byla jsem 8 měsíců od porodu a ne a ne naskočit normální cyklus). Mám se obávat, nebo to na MS nemá tak zásadní vliv? V nemocnici mi nikdo neporadil, ač jsem se u velké vizity ptala. Prý - uvidíte. :-O Díky předem za rady. Já na warfarinu budu maximálně do konce března, ale myslím, že ani to ne, za měsíc bych měla začít na nohu našlapovat a za další měsíc mi sundají fixaci. Mám ale z té MS fakt obavy, i za normálních okolností teču jak prasklý kohoutek :-D.

Petr pro Aju (So, 31. 1. 2009 - 14:01)

Člověk si holt musí stát za svým. Jinak s tou zeleninou,w. beru krátce, ale žádnou dietu nedržím a jím úplně všechno. Zeleninu mám rád, tak jím i doma naložené kysané zelí. Hodnota inr mi trochu kolísá od 2 do 3,3 , ale dr. mi upravil w. a beru od 6 do 7,5 mg. S pozdravem Petr

Máťa (So, 31. 1. 2009 - 11:01)

Dík Zuzi za radu,naštěstí se zub zachránil,ale alespon budu vědět,kdyby byl někdy v budoucnu problém.
Jinak u praktičky jsem dopadla dobře a tak jdu přesně po 99 dnech do práce.A věřte je to poprvé co se do ní i těším.Ted v pondělí jdu ještě na odběr krve na genetiku,tak doufám,že i tam to bude OK a že ta tromboza byla jen z HA.Mějte se všichni dobře.Máťa

ZUZA- MÁTĚ (Pá, 30. 1. 2009 - 12:01)

MÁŤO WARFARIN BERU 4ROKEM TAKÉ PO EMBILII A ZUB MI TRHALI PŘED 2 LETY (STOLIČKU) BYLA JSEM NA STOMATOCHIRURGII V NEMOCNICI ( AMBULANTNĚ) TRHALY MI HO S WARFARINEM PŘI HODNOTĚ 1,6 COŽ BYLO CÍLENÉ, JELIKOŽ JAK NA HEMČE TAK NA STOMČE SE SHODLY , ŽE LEPŠÍ JE QWICKA O TROCHU SNÍŽIT A TRHAT NEŽ PŘECHÁZET NA INJEKCE ( TO JE SAMOZŘEJMĚ NUTNÉ TŘEBA U OPERACÍ ....ATD.), ALE U TRHÁNÍ ZUBU JE TEĎ TAKOVÝ TREND , ŽE ABY TĚLO NEMĚLO TAOVÝ ŠOK ...PRÁŠKYY-INJEKCE-PRÁŠKY JEN KVŮLI TOMUTO ZÁKRIKU TAK SNÍŽÍ DÁVKU NA 1,6-1,8 A TRHAJÍ DRUHÝ DEN JSEM ŠLA NA HEMČU A TAM MI ZASE PRÁŠKY PŘIDALA NA NORMAL HODNOTU , KTEROU JSEM DOSÁHLA JIŽ ZA 3 DNY.....PROBLÉMY JSEM NEMĚLA JEN TEN ZUB VÍCE KRVÁCEL, TAKŽE MI DALY DOMU TAOVOU VODIČKU A TÍM JSEM SI LOKTALA ....TAKŽE NEBOJ !!!! BOHUŽEL MĚ ZUBY PO WARFARINU, TAKÉ HAPRUJÍ A PŘEDTÍM JSEM S NIMI PROBLÉMY NEMĚLA , ASI NÁM CHYBÍ ZELENINA.... NO A TO VŠECHNO CO PROSTĚ NEMŮŽEME . ZUZA

Návštěvník (Čt, 29. 1. 2009 - 19:01)

nesmyslllllll keciiiii

verka (Čt, 29. 1. 2009 - 19:01)

ahoj holky beru warfarim 5mg.jiz 14let...mam nahradu ao.chlopně Qwika mam okolo 2,4az 3.tak to ma asi bejt ale pozor špenat,salat a jina zelenina vam qwika srazi nebo zvíší taky osttni prašky maj vliv..jen rada pa a napište věra

Máťa (St, 21. 1. 2009 - 14:01)

Ahoj všem na warfarínu,tak mám konečně INR 2,5 a naději,že mě doktorka po 3 měsících pustí od února do práce.Rozhodne se to 29.1.Moc bych už potřebovala jít do práce,abych o ní nepřišla a také abych se dostala mezi lidi,už mi to doma opravdu nebaví.
Ted mám ,ale dotaz.Začali mi bolet zuby a mám obavy,že bude muset jít 1 ven.Máte s tím někdo kdo jste na warfarinu zkušenost?Poradte,diky.

Meikynka (Čt, 15. 1. 2009 - 21:01)

Dobrý den, tak jsem se po 3 měsících dostala na 2,30 dva týdny za sebou. Další odběr mám až za 14 dní :) takže super. Beru střídavě 1,5 a 2 (1 = 5mg. Jinak problémy zatím žádné. V březnu mám další kontrolu .. Přeju málo starostí všem.

Aja (Čt, 15. 1. 2009 - 17:01)

Zdravím,mám vyhřezlou ploténku a měla bych jít na operaci,ale je to možné když mám už rok hlubokou žilní pánevní trombozu a beru Warfarin 6mg denně má něko nějakou zkušenost děkuji a přeji krásný den.

Reklama

Přidat komentář