Energii tělu dodají komplexní uhlovodany - polysacharidy
Komplexní uhlovodany mohou být dále děleny na škrobové a vláknité druhy. Škrobové uhlovodany pomáhají budovat velikost a sílu jsou to brambory, hnědá rýže, hrách, ovesné pokrmy, kukuřice a rajčata. Vláknitá kategorie slouží k tvorbě čisté svalové hmoty - jsou to chřest, brokolice, zelí, mrkev, květák, celer, hlávkový salát a špenát.
Dr. Stephen Levin uvádí, že komplexní uhlovodany mají 16 částí kyslíku a jen 14 částí uhlíku a vodíku. Vysvětluje: Více než polovinu komplexního uhlovodanu tvoří kyslík, ale množství kyslíku v tucích je menší než 10 nebo I5 procent, a tudíž jsou tuky chudé na kyslík. Ve skutečnosti jsou tuky "zloději" kyslíku, protože jej ke svému metabolizmu potřebují velké množství. Protein je složen z 20 až 5O procent kyslíku v závislosti na specifickém profilu aminokyseliny. Je to jasné: komplexní uhlovodany mají nejvíce kyslíku.
Důvod, proč komplexní uhlovodany pomáhají udržovat vyšší výkonnostní úroveň, asi souvisí s jejich vysokým obsahem kyslíku. Když jsou uhlovodany spalovány pro palivo, uvolňuje se mnohem méně tepla, a tudíž má proces tvorby energie větší účinnost.
Metabolizovat tučná jídla je nákladnější, protože jsou chudá na kyslík. To odčerpává dodávky kyslíku, a následkem toho je dostupno mnohem méně energie.Protože je ke spalování tuků potřebný kyslík navíc, uvolňuje se velké množství tepla, a tak se mění kvocient vaší efektivity.
Komplexní uhlovodany:
- zlepšují kapacitu vytrvalosti během postupného cvičení
- pomáhají rychleji obnovit svalový glykogen po období delší aktivity
- jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálů (na rozdíl od jednoduchého cukru)
- obsahují vlákninu (která zlepšuje činnost střev)
Zdroj: Betty Kamen, Ph. D. - Chrom je pro vás důležitý, nakladatelství Pragma
- Odpovědět
Pošli odkaz