Aminokyseliny arginin a lysin a jejich vliv na opary
Aminokyselina arginin je výživou herpetického viru a podněcuje jej k růstu.
Nadměrný příjem potravin bohatých na arginin může podporovat vznik oparů.
Arginin obsahují především tyto potraviny, kterých by se měli lidé trpící na opary vyvarovat či omezit jejich nadbytečnou konzumaci: ořechy, čokoláda, želatina, ječmen, kukuřici, oves, pšenice, těstoviny a růžičková kapusta.
Lidé trpící a opary by neměli užívat potravinový doplněk L-arginin, který je často doporučován na podporu erekce, zvýšení plodnosti mužů a růst svalů.
Aminokyselina lysin má naopak schopnost růst viru oparu potlačit. Jedna teorie tvrdí, že lysin buňky obaluje do ochranného pláště, který brání virům vniknout do buněk a vyčerpat je.
Potraviny s vyšším množstvím lysinu jsou: mléko, sójové boby, maso, včetně hovězího a vepřového.
Lidé, kteří nekonzumují maso či mléko, by proto měli užívat doplněk stravy L-lysin. L-lysin kromě působení proti herpetickému viru pomáhá při regeneraci tkání a urychluje hojení.
Zdroj: Potraviny - zázračné léky, Bible předpisů zdravé výživy
Komentáře