Hlavní výhody kojení
Trávicí ústrojí kojenců je poměrně dlouho (do konce 6. měsíce) schopno bezpečně trávit pouze mateřské mléko.
Velmi zjednodušeně řečeno: mezi buňkami nezralé střevní sliznice jsou poměrně velké ?mezery?. Pronikne -li touto ?mezerou? bílkovina, která není tělu vlastní, může u některých dětí vyvolat reakci nezralého imunitního systému, a to od místní reakce ? třeba bolení bříška ? po celkovou, např. výsev atopického ekzému (viz níže). Ve sliznici střeva se totiž nachází nejvíce imunitní tkáně v těle, mnohem více než v mízních uzlinách i brzlíku.
Jedině mateřské mléko obsahuje takové bílkoviny, které tělo přijímá jako vlastní a nevytváří na ně imunitní odpověď. Dostane -li dítě předčasně kravské mléko nebo nemléčný příkrm (před ukončením 6. měsíce), zbytečně se aktivuje a zatěžuje imunitní systém v době, kdy ještě není zralý. Reakcí na tuto zátěž může být ? po kratší či delší době ? spuštění vrozených sklonů k alergii.
Bohužel stále přetrvává velký tlak fi rem vyrábějících a dovážejících náhražky mateřského mléka i snaha některých lékařů o maximálně šestiměsíční kojení, s přikrmováním už od 4.?5. měsíce. To je v rozporu s posledním doporučením WHO (Světové zdravotnické organizace), tj. plně kojit, příp. podávat speciální umělou kojeneckou výživu minimálně do ukončených 6 měsíců s přikrmováním do 2 let i déle, pokud si to matka i dítě přejí.
Je zjištěno, že mnohým překážkám včetně tzv. ?nedostatku mléka? lze předejít, příp. je vyřešit, a až 98 % žen je schopno kojit dlouhodobě (tj. déle než 6 měsíců).
Zdroj: Zdravá výživa malých dětí, nakladatelství Portál
- Odpovědět
Pošli odkaz