Zdravotně rizikové zpomalovače hoření jsou v mléce matek a rybách
Látku prokázaly testy v krvi ministra životního prostředí Libora Ambrozka. Profesorka Vysoké školy chemicko- technologické Jana Hajšlová novinářům řekla, že rizika bromovaných zpomalovačů hoření jsou obecně podceňována. Její tým zkoumá koncentrace těchto látek v lidském mléce a tělech ryb.
Při analýzách mateřského mléka žen z Olomoucka Hajšlová zjistila, že zpomalovače hoření obsahuje mléko všech matek. Tři ze sta sledovaných žen přitom byly "rekordmankami". Později se zjistilo, že jedna z nich pracuje v elektroprovozu, další byla počítačovou inženýrkou.
V porovnání s lidmi z Kanady či Švédska jsou na tom podle Hajšlové Češi lépe, což vysvětluje vyšším vybavením západních domácností elektronikou a jinou skladbou jídelníčku. Vysoké koncentrace těchto látek totiž obsahuje rybí tuk.
V Česku zatím neexistují hygienické limity pro bromované zpomalovače hoření. "I když jsou to látky, které se kumulují v životním prostředí a Ambrozek jich měl v krvi nejvíc ze všech evropských ministrů, současná chemická legislativa nemá nástroj, který by umožňoval kontrolovat jejich spotřebu," řekl Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika. Změnit by to měla nová evropská chemická politika, která má zavést kontrolu všech látek používaných ve výrobě. Pokud se na nových pravidlech země EU dohodnou, měla by nová politika začít platit od roku 2006.
Soňa Remešová - ČTK
- Odpovědět
Pošli odkaz