Jak otevřít kokos a jeho zdravotní účinky
Zralé hnědé kokosy mají velmi hutnou a suchou dužinu a obsahují málo vody, zatímco mladé zelené mají jen málo měkké dužiny a obsahují 235 až 355 ml vody. Vybírejte plody s měkkou, houbovitou slupkou bez tmavých nebo fialových skvrn nebo prasklin ve spodní části.
Kokosová voda obsahuje velké množství draslíku a dalších elektrolytů a je skvělou alternativou přeslazených sportovních nápojů. Můžete ji přidávat do koktejlů nebo smíchat s hrstí špenátu a připravit si sladký a pěnivý revitalizační nápoj. Kokosovou dužinu lze skladovat tři dny v chladničce nebo libovolně dlouho v mrazáku.
Otvírání kokosu
- Na odstranění bílé skořápky ze „špičky“ kokosu použijte ostrý nůž. Po odkrojení se objeví hnědý ořech.
- Kokos položte na bok a pevně přidržte za spodní část. Ostří nabroušeného sekáčku namiřte na vyčnívající špičku oloupaného ořechu a rázně ji odsekněte. Možná budete muset zaseknout několikrát, podle ořechu.
- Jakmile se sekáček podaří pevně zaseknout, ořech postavte dnem dolů a sekáček nadzdvihněte i s odseknutou špičkou. Špička se přirozeně odlomí po obvodu vzniklé pukliny a vytvoří dokonalé „víčko“.
- Kokosovou vodu před použitím přeceďte přes jemné síto, abyste odstranili zbytky skořápky.
- Kokosová voda by měla být čirá nebo jen mírně zakalená a sladká.
Pokud je nachová, růžová nebo hodně kalná, nebo jestliže divně páchne, měli byste vyhodit celý ořech. Než kokosovou vodu použijete, vždy ji nejprve ochutnejte. Kokosovou vodu uložte do chladničky a spotřebujte během tří dnů.
Vydlabání kokosové dužiny
- Na vydlabání dužiny použijte stěrku nebo velkou lžíci. Podle stáří kokosu může být dužina měkká jako želatina, nebo také silná a tuhá.
- Loupacím nožem odstraňte všechny malé zbytky skořápky.
- Dužinu nakrájejte na proužky ostrým nožem.
Tuhá kokosová dužina je skvělá na přípravu nudlí a sušeného kokosového „masa“. Měkká dužina se hodí do omáček a koktejlů.
BLAHODÁRNÉ ÚČINKY KOKOSŮ
Kokosy mají na naše zdraví blahodárný vliv díky obsahu kyseliny laurové, která je prekurzorem monolaurinu, který má antimikrobiální, antioxidační, antimykotické a antibakteriální účinky. Kokosový olej je obzvlášť účinný při různých typech kožních onemocnění, jako je dermatitida, ekzém a lupénka. Užívá se jak vnitřně, tak zevně potíráním postižených oblastí.
- Pomáhá usmrcovat viry, které způsobují chřipku, opary, žloutenku a spalničky.
- Pomáhá usmrcovat bakterie, které způsobují vředy, onemocnění dásní a infekce hrdla.
- Pomáhá usmrcovat plísně a kvasinky, které způsobují kandidózy, pásový opar a atletickou nohu.
- Snižuje produkci „špatného“ cholesterolu (LDL).
- Je rychle odbouráván v játrech ve formě glukózy.
- Zlepšuje činnost metabolismu.
- Posiluje imunitní systém.
- Zmírňuje záněty a pomáhá při obnově tkání.
- Zlepšuje zažívání a vstřebávání vitaminů a minerálů.
Bio kokosový olej můžete zakoupit na 001shop.cz
Komentáře
Rad bych prispel strizlivejsim clankem o prokazatelnych a studiemi potvrzenych ucincich kokosove vody. Bohuzel to neni zadny magicky andelsky nektar, jiste nutrienty ma, ale neni to s nima nijak slavne.. Podrobny rozbor a realne ucinky ctete zde - https://www.slimming.cz/kokosova-voda/
Kokosovy olej je jinak horsi, nez veprove sadlo.
- Odpovědět
Pošli odkaz