Jak rozumět kompletním bílkovinám
Bílkovina pod mikroskopem
Každá bílkovina je složena z řetězce rozdílných aminokyselin. Část těchto aminokyselin si naše tělo dokáže vytvořit (neesenciální) a část musíme přijímat stravou (esenciální). Při trávení si přijaté bílkoviny rozštěpíme právě na tyto aminokyseliny a své vlastní bílkoviny z nich poté budujeme de novo. Při tom je ale důležité mít od všech aminokyselin dostatečný počet.
Představte si, že byste skládali řetěz z „céček“ o písmenkách A-B-C. Řetěz bude jen tak dlouhý, kolik máte všech písmenek. Jakmile dojde písmeno B, končíte. Přijímáme-li živočišné bílkoviny, jsou podobné aminokyselinové sestavy jako ty naše v těle. Po rozsekání na jednotlivé aminokyseliny z nich pak jednoduše sestavíme vlastní řetězec.
U rostlinných bílkovin je jediný problém v tom, že určité rostliny mají nedostatek jedné aminokyseliny (např. obiloviny mají méně lysinu – písmenko B) a další rostliny nějaké jiné (např. luštěniny mají méně methioninu – písmenko A). Může se tak stát, že máte sice dostatek písmenka A/methioninu, protože jíte hodně těstovin, ale budete mít nedostatek B/lysinu, protože se vyhýbáte luštěninám.
Ve většině rostlin sice nenajdeme kompletní sadu aminokyselin v takovém množství, které potřebujeme pro sestavení našich vlastních bílkovin, můžeme si ji ale sami sestavit. Problém rostlinných proteinů tedy spočívá převážně v nutnosti jejich kombinování. Naštěstí je ale rostlin obrovské množství a najít si ty své kombinace není vůbec složité.
I mezi rostlinami ale najdeme bílkovinné matadory – kompletní bílkovinu obsahuje např. quinoa, amarant, sója, řasy (spirulina, chlorella) nebo třeba kapusta.
Kdo je v ohrožení?
Pokud je vaším denním chlebem práce u počítače, nemusíte se pravděpodobně ničeho obávat, bude vám jen stačit během dne kombinovat různé druhy potravy. Hlavní je přitom nezapomínat na luštěniny, které jsou v našich končinách nejčastějším problémem. Na množství bílkovin a vyvážené zastoupení aminokyselin v potravě by si měli dávat pozor především senioři a lidé zotavující se z nemoci či po úrazech, dále lidé pracující pod velkým tlakem a vrcholoví sportovci.
TIP – HRNEC PLNÝ BÍLKOVIN
Směs Hrnec od Menu Gold se za vás postará o správnou kombinaci a vyvážený jídelníček. Balení plné čočky, pohanky a krup je ideální pro přípravu polévek či jako příloha nebo s přidáním zeleniny také jako hlavní chod. Čočka obsahuje kyselinu listovou a vitamíny A, C, E a B6. Kroupy jsou známé pro svůj obsah vitamínu B a množství vlákniny. Pohanka naopak exceluje v ochraně našich cév díky obsaženému rutinu.
MK
Komentáře