Konopí jako zdroj energie a zdravých potravin
Konopí je světová jednička jako zdroj biomasy. Je schopno produkovat 10 tun na akr za čtyři měsíce.
Biomasa může být přeměněn na methan, methanol nebo benzín s náklady srovnatelnými s ropou. Konopí je však mnohem šetrnější k životnímu prostředí. Pyrolýza (charcoalizing), nebo biochemické kompostování jsou dvě metody přeměny konopí na palivo.
- Konopí může produkovat 10-krát více metanolu než kukuřice.
- Konopí jako palivo hoří v čistotě. Ropa způsobuje kyselé deště kvůli znečištění sírou.
Využití konopného paliva nepřispívá ke globálnímu oteplování.
Konopný olej je velmi kvalitní a průmysl ho používá k výrobě barev, inkoustů a laků.
V posledních letech také potravinářský průmysl začal objevovat jeho ctnosti. Konopný olej je jedním z nejbohatších zdrojů esenciálních aminokyselin a esenciálních mastných kyselin, které poskytují vynikající rovnováhu mezi omega 3, 6 a 9 mastnými kyselinynami.
Všechny tyto látky jsou v současné době předmětem diskusí, a to nejen v alternativní medicíně, ale i v potravinářském průmyslu, který hledá vhodné složky vytvářejní tzv. “funkčních potravin“. Esenciální mastné kyseliny jsou velmi důležité pro správné fungování buněk, hrají roli při snižování špatného cholesterolu a plaku, který je zodpovědný za vznik arteriosklerózy. Zdravé výživy firmy začínají experimentovat s konopím jako základem pro širokou škálu produktů od tyčinek se semeny konopí, přes gumové medvídky, pivo, až po sýry z konopí a mnoho dalších.
Zdroj: Prevent Disease
- Odpovědět
Pošli odkaz